pátek 28. prosince 2012

Nezbedné komiksy

Josef Lada


Když se řekne Lada, někteří si představí žigulíka. Mně však naskočí kocour Mikeš, kmotra liška a mí oblíbení Bubáci a hastrmani. Od teď si vždy rád připomenu i komiksy z Humoristických listů.

Záludné podvody, nepřejícnost, závist, zlomyslnost. Témata, která se prolínají většinou raných Ladových komiksů. Nevím, nakolik to bylo dáno dobou (zde otištěné seriály vycházely před rokem 1920), když ale nahlédnu pod pokličku současného dění ve společnosti, tak si říkám, že to máme nejspíš v krvi. Ale humor musí být i kdyby na chleba nebylo. A tak je Ladova štiplavá satira pronášena ústy domácích zvířátek, podobně jako se dnes generují vtipné memy k fotografiím na sociálních sítích. Pašíci, husy, krávy, psi i kočky a typicky boubelaté obličeje lidí, to vše jsou poznávací znaky Ladova rukopisu. Humorné standardy a nároky jsou dnes sice úplně jinde, přesto lze i v této "zvrácené" době ocenit poetiku Ladových venkovských anekdot. Tu dětinská fraška, nevinný vtípek a jinde zas trefná alegorie či jízlivý komentář.


Jedním z velmi vydařených kousků je ten s názvem Konec drahoty vepřového, ve kterém profesor Drýpal předběhl dobu a studiem dorůstání ještěrčích ocásků docílil obdobného efektu u prasat. Šunka zlevnila a šla na dračku. Mám podezření, že Stan Lee zde od Lady opisoval, profesora Drýpala přejmenoval na doktora Connorse a ve zmutované podobě obřího ještěra jej poslal bojovat proti Spider-Manovi. Tenkrát Ladovi stačily čtyři panely, dneska nám to cpou i ve filmu :)
Do WTF ranku pak rozhodně patří šprým O věrném Hektorovi, kde jsme svědky sebevraždy policejního psa spáchané jeho vlastním služebním revolverem.


V průběhu let, jak jednotlivé příspěvky vycházely v periodiku, lze vysledovat výrazné změny v Ladově výtvarném stylu a objevují se již i náznaky jeho klasického vojáka Švejka nebo kmotry lišky.


Doprovodný obsáhlý text Tomáše Prokůpka je věcný a výstižný. Přibližuje Ladovu výtvarnou tvorbu i okolnosti, za jakých dané komiksy vycházely a vzbuzuje zdání téměř odborné publikace. Občasné restaurování chybějících barev kvůli srozumitelnosti děje se povedlo a citelně nevybočuje z originálního Ladova koloringu. Důstojná pevná vazba a kvalitní papír Ladovým obrázkům sluší, Albatros má za tohle u mě velké Plus. Nezbedné komiksy by si neměl nechat ujít žádný nadšenec pídící se po stopách českého komiksu.


Žádné komentáře:

Okomentovat