sobota 23. března 2013

Božský Bond biatlon 2012/2013

*
Nepovažuji se za fanouška klasického typu. Odvěké nacionalistické výlevy, záchvaty kolektivního optimismu a "pranýřování neúspěšných" chápu jako vrchol hlouposti a promrhávání už tak krátkého života. Občas je tu však to, co mi dává chuť přisednout k obrazovce a přát vítězství Čechům, nádherným ženám či charismatickým típkům. Ten živelný cit! Touha omezit složité peripetie vlastního života v jeden krátký dočasný příběh, v prostý vzorec vypočítaný během několika hodin. Ta chvilková hra se sebou samým, kterou v mezích ryzí intimity podstoupím a kterou po vypršení času odvrhnu jako nejšpinavější špínu.

Dříve mě při sledování zimních sportů nejvíce vábily příběhy klasického lyžování o osudech borců táhnoucích se do kopce klasickou technikou, letících jako vítr ze skokanského můstku nebo urputně bruslících vstříc cíli velkého závodu. S pomoci televizních kamer teď k vlastnímu údivu nejraději zakouším biatlon, sport, který mým očím dříve nelahodil. V duchu jsem vždy bědoval, kdo mě to zkouší se dřevy na nohou a malorážkou na zádech. Letošní zimní sezóna vše změnila.

1) Fakta z říše biatlonu

  • Mistrovství, smíšená štafeta a Ondřej Moravec

Ondřej Moravec
Žár ve mně podnítila Česká televize. Letos již poněkolikáté odvysílala v přímých přenosech všechny závody světového poháru, včetně těch ze šampionátu, které jsou rovněž v podstatě jednotlivými sezónními díly. Mistrovství světa v biatlonu se totiž oproti obdobnému podniku klasických lyžařů do celoročního hodnocení bodově započítává. Nejen pro mě, ale také pro spoustu jiných potenciálních českých fanoušků byla proběhlá sezóna klíčová. Světový šampionát se konal v Novém Městě na Moravě. Reprezentanti z našeho státu navíc celý rok překvapovali častým umístěním mezi nejlepšími třemi, až nakonec rekordně zazářili  patnácti účastmi na pódiu. Návštěvníci akce v Novém Městě mohli na vlastní oči spatřit dojezd české smíšené štafety (4x6 + 4x7,5 km - Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec) na třetím místě. Jistě si také užili opakované, byť neúspěšné, útoky Ondřeje Moravce na individuální medaili. Po nepovedeném sprintu (10 km) a stíhacím závodu (12,5 km) se blýskl ve vytrvalostním závodě (20 km), kde jej o pravděpodobné zlato připravil až jeden netrefený terč navíc na poslední položce. Dojel čtvrtý, stejně jako v posledním závodě s hromadným startem (15 km), kdy zas a znovu předjížděl většinu soupeřů a na třetí místo, ke kterému se rychle přibližoval, mu v cíli chybělo jen několik set metrů navíc. Po mistrovství světa dosáhl na stejné trati v norském Holmenkollenu prvního vítězství ve světové špičce. Velkou část sezóny disponoval rychlým během. Především ten mu zajistil dobré výsledky. K dobru se mu často připočetla riskantní střelba ve stoje. Oproti pomalejším položkám vleže tak naháněl cenné vteřiny. Někdy jej tato neohroženost stála dobré umístění v celém závodě. Nutno však říci, že mu jeho způsob pobytu na střelnici sedí a k úspěchům má vždy nakročeno spíše, když riskuje.

  • Zápis do historie

Bronzová smíšena štafeta na letošním MS 
Gabriela Soukalová letos obsadila první místo ve sprintu (7,5 km), druhé ve stíhacím závodě (10 km) a třetí v závodě s hromadným startem (12,5 km) v rámci světového poháru na území slovinské Pokljuky. Proslavila se, když v každé z těchto disciplín doběhla první na závěr lyžařského roku v ruském Khanty-Mansiysku a dosáhla tak vítězství ve střech závodech světového poháru v řadě. Již v mladém věku (23) se díky letošní zimně stala jednou ze tří nejúspěšnějších biatlonistek české historie. V sezóně mohla být ještě lepší. Na přelomu kalendářního roku a kolem mistrovství ji však trápily zdravotní problémy, podobně jako v předsezónní přípravě. Spíše se tedy umísťovala ve druhé desítce výsledkové listiny. Pokud byla zdravotně v pořádku, vystihoval ji, stejně jako Ondřeje Moravce, rychlý běh. Na rozdíl od svého mužského kolegy však upřednostňovala pomalou a rozvážnou střelbu. Při každé položce ve stoje byl na jejím stylu nápadný enormní svislý odpočinkový pohyb zbraní. Ten nebyl zásadně kontraproduktivní. Většina favorizovaných soupeřek však oproti ní střílela rychleji. Její výkony se prozatím odvíjí hlavně od přesnosti střelby.

  • Další výrazné výkony

Již na začátku sezóny 2012/2013 doběhla ve švédském Östersundu na třetím místě česká smíšená štafeta (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec). Moravec kromě svého triumfu v Holmenkollenu dojel druhý ve sprintu v Pokljuce a třetí při příležitosti stejné disciplíny v německém Oberhofu. Ve stíhacím závodě se zde umístila na druhém místě Veronika Vítková. V německém Ruhpoldingu skončila překvapivě na třetí příčce ženská štafeta (4x6 km - Veronika Vítkova, Gabriela Soukalová, Kristýna Černá, Veronika Zvařičová). Mezi první tři se české ženské kvarteto zařadilo poprvé od devadesátých let minulého století. Na závěr sezóny rovněž úspěšně atakovala třetí pozici v ruském Sochi štafeta mužů (4x7,5 km - Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Vít Jánov, Ondřej Moravec). V Khanty-Mansiysku uspěl vedle Soukalové i za poslední roky nejúspěšnější český reprezentant Michal Šlesingr, který dojel ve stíhacím závodě třetí.


2) Svět mezi biatlonem a filmem

  • Přichází agent

Na počest dovršení letošní sezóny byl natočen přibližně desetiminutový béčkový (možná céčkový) mini-film The Spy Who Loved Biathlon na motivy známých hrdinů a hrdinek projíždějících se v krásných vozech, brousících pohledné ženy, zahýbajících řízným mužům, plovoucích pod temžkými vodami v průhledné bublině. Nevystupuje zde nikdo jiný, než hvězdy probíraného zimního sportu. Seznamte se! Přichází Fourcade. Simon Fourcade! A nejen on. 


Simon Fourcade

zleva - Martin Fourcade a Simon Fourcade
Známý francouzský biatlonista tvoří společně s mladším bratrem Martinem jednu ze slavných sportovních dvojic. Oproti Martinovi tolik sportovně nezáří. Martin Fourcade je několikanásobným mistrem světa včetně titulu z Nového Města a letošním vítězem celkového hodnocení světového poháru. Rovněž stačil poznat chuť olympijské medaile. V uplynulé sezóně 2012/2013 udivoval statisticky nejrychlejším během v celém startovním poli. Hovoříme-li však o kariéře Simona, je třeba mluvit o neúspěších snad pouze v porovnání s hvězdami typu Martina. Sám je vítězem jednoho závodu světového poháru a stříbrným medailistou z MS. V roce 2011/2012 obsadil v celkovém hodnocení SP páté místo. Simon je elegantním agentem noblesně vyjednávajícím o případu se svou nadřízenou Kaisou Mäkäräinenovou. Bráchovi v roli číšníka roztomile splatí "kariérní dluh", když si z něj vystřelí a následně jej ukázkově odbude. 

Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová
Až budu velký a silný, vezmu si za ženu Gabrielu Soukalovou. Krásná sportovkyně se stala jedním z hlavních objevů sezóny, už jenom proto, že ještě loni posbírala všeho všudy pouhé čtyři body ze světových závodů. Za nově vzniklého mediálního humbuku kolem její osoby vyšlo najevo, že je rovněž obstojnou zpěvačkou. Zpříjemňuje proto atmosféru na tiskových konferencích a účinkuje coby pěvkyně se svou fiktivní biatlonovou kapelou (Jean-Guillaume Beatrix: klavír, kytara; Lowell Bailey: kytara, bicí; Jean-Philippe Le Guellec: kytara, baskytara) jako jedna z doprovodných postav bondovky. Ach bože! Proč nejsem ženat s Gabrielou Soukalovou?

Björn Ferry

Jakov Fak
Olympijský vítěz ze stíhačky ve Vancouveru se představí v roli sympatického obrovitého plešatého inženýra, který agentovi 007 svěří speciální špiónské biatlonové vybavení. Oproti jiným postavám pobaví přirozeným talentem pro filmové plátno, stejně jako jeho scénický kolega, úspěšný a popálený asistent Jakov Fak vhodný pro hraní přidružených roztomilých ňoumů.

Další pěkné ženy a jiní herci

Darya Domrachevová
Ukazuje se, že v čele biatlonové listiny figuruje spousta pěkných žen. Vedle Soukalové, která letos skončila ve SP celkově šestá a páté Mäkärainenové máme rovněž tu čest ve filmu spatřit druhou Darjou Domrachevovou jako dvojitého agenta chystajícího se propadnout srdíčkem hlavnímu hrdinovi. Olga Zaitsevová (jedenáctá v SP) představující Moneypenny okouzluje svou ruskou angličtinou, když s agentem komunikuje pomocí technických automobilových vymožeností. Proradná sestřička Krystyna Palková (14.) rozhodně není k zahození, stejně jako Elisa Gasparinová (56.) pronásledující spolu se "zvířetem", Rakušanem Simonem Ederem (11.), na lyžích uprchlíky. Z mužských řad nemůže chybět ani speciální host, známý ruský moderátor a expert Dmitry Gubernev hrající archetypálního padoucha. Pobavit vás konečně může, vzhledem ke své reálné osobě, autenticky rozjívená Mirriam Gössnerová. Hádejte, kdy se objeví na scéně legendární Ole Einar Bjørndalen!

  • What D Hell?

O co že v příběhu vlastně jde? Je třeba získat zpět sportovní transpondéry odcizené zlotřilým doktorem Nyetem a jeho nohsledy. Jedná se o zařízení měřící čas, které si poslední roky závodníci připevňují na nohy. Lehké jako facka! Nezbývá než shlédnout video.

*
Na závěr bych se rád omluvil. Článek není příliš duchaplný ani nenese vážné společenské poselství. Vychází, jak se říká, ze srdíčka a klobouk dolů přede mnou! Opravdu je třeba smeknout za to, jak jsem se s tím popasoval. Myslím, že jsem velkým příslibem do budoucích let, pokud vydrží spisovatelské zdravíčko, protože ten talent určitě mám. Velká gratulace účinkujícím sportovním hercům. Zasloužíte absolutorium na rozdíl od fotbalistů s tou jejich střeleckou mizérií. Ani nemám slov. Opravdu velká gratulace! Zaplať pánbůh za vás, že mám alespoň s vámi nějakou tu radost ze života vedle těch politických hajzlů. Did you ever know that you're my heroes? You're everything I would like to be!

Žádné komentáře:

Okomentovat