úterý 29. ledna 2013

O žertujícím světě

Společné sdílení žertujícího světa.
Literární hrdina Ludvík Jahn praví v Kunderově díle:

„Tak se to jeví jen mému lidskému rozumu, ale má-li historie vskutku nějaký vlastní rozum, proč by to musel být rozum bažící po spravedlnosti, rozum domáhající se lidského pochopení, rozum učitelsky vážný? Co když historie žertuje? A tu jsem si uvědomil, jak bezmocné je chtít odvolat svůj vlastní žert, když já sám s celým svým životem jsem zahrnut do žertu mnohem všeobsáhlejšího (pro mne nedohledného) a naprosto neodvolatelného.“

Vžijme se do jeho situace a pojďme po stopách silných pravd. Jedině tak nyní pochopíme předešlé prohlášení.

Silná pravda ve straně

Mladistvá tendence utahovat si z přísného uznávání hodnot nám koluje v žilách. Žijeme-li však nenuceně podle kolektivní verze skutečnosti, nevzdorujeme proti široké veřejnosti, nýbrž pouze v úzkém hloučku osobně spřízněných lidí. Nutkavá záliba ve zlehčování věcí je neadekvátní a nebezpečnou odchylkou od daného pořádku. Stane-li se, že naše myšlenky vystaví veřejnosti proti našemu očekávání někdo blízký a odpoutá tak dosud svázané pochyby, je možné, že budeme vytlačeni na samou periferii žití v lidském společenství. Útrpné zapomnění nám občas odhalí, že protokolární pravda udělující nálepku odpadlíka disponuje největší silou a že zažívaná skutečnost je pouze drobným stínem lejster, který oko přesvědčených nespatří. V tom případě je zánik námi žité silné pravdy ve straně na spadnutí.

Silná pravda v lásce

Život bez stranických idejí ponouká k procházkám křivým terénem, kde jediný dům či strom nepatří na své místo. K zajímavé změně dojde při náhlém vzájemném porozumění životních útrap. Nalezneme lásku v druhém člověku. Ten je vzápětí novým nosníkem snu o absolutním štěstí. Již se nevznášíme na křídlech budovatelských dějin. Milujeme pasivně po jejich proudu. Co když však momentální láskyplná shoda spočívá ve dvou zcela odlišných dlouhodobých představách? Pokud je tomu tak, vše se provalí, přijde pád a s ním konec žité silné pravdy v lásce.

Silná pravda v pomstě

Silná pravda v pomstě.
Někdy je třeba čekat dlouhá léta na opětovné dosažení uspokojivých výsledků. Díky nim se dokážeme vrátit a některé naše prohry přestanou být aktuální. Přejeme si další silné pravdy? Zřejmě ano! Přichází totiž radikální samotářská odveta. Je třeba ukázat řadě lidí, kteří nám v minulosti ublížili, zač je toho loket. Z vykonané pomsty však vzejde marnost, pouhá užitečná služba nenáviděným. Jsme již jen krok od racionálního vystřízlivění.

Zeslabení pravd

Přemítáme o vlastních deziluzích. Zvažujeme, zda nejsou proběhlé zvraty jen nehorázně hloupými vtipy. Přijde nám, že je to sám lhostejný život, kdo si z lidí utahuje. Přemýšlíme o tom, že historické žerty třeba nejsou nešťastnou životní odchylkou, nýbrž jeho celkovým tvarem. Sama historie se navíc takto určitě nebaví. Jsou to lidé, kdo iluzi vnějších hodnot vytváří. Nedorozumění se vyjevuje jako měřítko veškeré skutečnosti.

Na konci stop

Společně s Ludvíkem Jahnem jsme právě opustili víru v nesmrtelný řád. Nechceme již, stejně jako on, věřit v dokonalou lásku, ve spásu pomsty či v nejvyšší společenský směr. Nemůžeme však radikálně odmítnout sebe ani druhé lidi. Budeme proto společně stavět ubohý, neustále žertující svět.


Článek rovněž vyšel na této adrese: http://www.studentpoint.cz/261-nazory-a-komentare/9653-o-zertujicim-svete#.UQeFfh1QagM

Žádné komentáře:

Okomentovat