čtvrtek 25. října 2012

Jací jsou Simpsonovi v knize komiksů?


Víte, že kultovní seriál Matta Groeninga má své literární zpracování? Pokud ano, myslíte si, že předčí to televizní?
Osudy lidiček ze Springfieldu přímo zbožňuji. Přesto ležela kniha Simpsonovi: komiksové extrabuřty dlouhou dobu zapomenutá na místě, které nezbavuji prachu. Čím to může být? Zřejmě tím, že mě komiksy zkrátka nebaví a že od začátku nevěřím v nové podoby „velkého žlutého představení“. Nakonec jsem se přece jen pustil do čtení.
Sbírka vyšla v roce 2007 jako souhrn nejlepších kousků z první poloviny devadesátých let. Čtenáři je osobitým způsobem nabízeno žánrové klišé. Vědecký pokus přemění Homera na ještě nemotornějšího obra, který svou velikostí ohrožuje město. Bart si odpykává školní trest pobytem ve vězení, kde je nedopatřením pronásledován úhlavním nepřítelem Levákem Bobem. Společně s Lízou pak řeší detektivní případ zmizení uctívaného školního maskota. Marge stopuje Homerovu údajnou nevěru a klaun Šáša točí podprůměrný film.
Zmíněné a další v knize obsažené příběhy byly vymyšleny v době, kdy existovaly první tři série televizního seriáluJsou odlišné tím, že se snaží tehdejší naivní rodinnou satiru lehce okořeněnou o společenskou problematiku obohatit o komiksové drama, které si dělá legraci tak trochu samo ze sebe. Myšlenka to není špatná. Knižním scénám však chybí ona podstatná lehkost. To, co je na obrazovce vylíčeno stručně a roztomile, je na papíře rozvleklé a příliš upovídané. Osobní konflikty již nejsou nadřazeny politické situaci. Je tomu spíše naopak. Komiks se tak svým vyzněním přibližuje nejnovějším řadám TV seriálu, které dle mého ztratily své kouzlo. Je zbytečně přemoudřelý a sociálně informativníNěkteré jeho části navíc nudí nedostatkem nápadu. Snad nejhorší jsou vymyšlené, rádoby vtipné reklamy inzerované Apuem či Barneym, které prokládají příběhy spolu s Bartovou hitparádou opruzů.
Najdeme zde však i zdařilé pasáže. Ottova upíří výpověď z budoucnosti pouze jemně naznačuje seriálové charakteristiky a zdatně zlehčuje apokalyptické vědecko-fantastické příběhy. Svůj vtip má také „strašidelné“ vyprávění o bohatém samotářském sběrateli, které symbolizuje psychický postoj Barta ke svému škrtícímu otci.
Přesto však nakonec vrátím knihu tam, kam patří, tedy do zaprášené části knihovny. Kvalit milovaných Simpsonových na barevné obrazovce zkrátka nedosahuje.

Steve Vance, Bill Morrison - Simpsonovi: komiksové extrabuřty. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Crew s.r.o., 2007. ISBN 978-80-87083-12-3.

Žádné komentáře:

Okomentovat